میکروفن چیست ؟ انواع میکروفن ضبط صدا !

میکروفن چیست؟ انواع میکروفن ضبط صدا !
میکروفن چیست؟ در این مقاله قصد داریم ابتدا به معرفی میکروفن بپردازیم ! انواع میکروفن را از نظر نوع عملکرد، سایز دیافراگم و تکنولوژی تسخیر فرکانس های صدا مورد بررسی قرار می دهیم !
میکروفن چیست؟
میکروفن چیست؟ در تعریف کلی به دستگاه یا وسیله ای گفته می شود که وظیفه ی تبدیل صدا به جریان الکتریکی را به عهده دارد ! این وسیله در زبان محاوره ای میان اهالی موسیقی مایک نامیده می شود ! چرا که تلفظ لاتین آن مایکروفون می باشد !
همانطور که گفته شد دستور کار این وسیله تبدیل صدا به جریان الکتریسیته می باشد ! در واقع میکروفن حسگری است که صدا را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند ! اما این فرایند عجیب و شگفت انگیز چگونه صورت می گیرد ! چگونه میکروفن عمل ضبط و ماندگار شدن صدا را محقق می سازد ! در ادامه به پاسخ این پرسش خواهیم پرداخت !
تاریخچه پیدایش میکروفن چیست؟
تاریخچه پیدایش میکروفن چیست؟ شاید برایتان جالب باشد اولین بار حدود 141 سال پیش توسط شخصی به نام امیل برلینر اختراع گردید ! در سال 1876 نخستین بار میکروفن توسط این مخترع آلمانی که صفحه گرامافون را نیز اختراع کرده بود ، به عنوان فرستنده ی صدا در تلفن به کار گرفته شد و تحول عظیمی در صنعت ارتباطات صورت گرفت ! اختراع میکروفن ظهور عصر جدیدی در دنیای رسانه و ارتباطات بود !
کاربرد میکروفن چیست؟
کاربرد میکروفن چیست؟ بعد از اختراع اولین میکروفن و استفاده از آن در تلفن ، رفته رفته کاربرد های دیگر این وسیله مشخص شد ! کاربرد هایی نظیر :
- ضبط صوت
- سمعک
- ساخت فیلم
- مهندسی صدا
- بیسیم (واکی تاکی)
- بلندگو های دستی
- برنامه های رادیویی
- سیستم تشخیص گفتار
- و ….
همچنین در کاربرد های غیر صوتی و خارج از محدوده شنوایی انسان (20000-20) هرتز ، همچون بررسی فراصوت و سیستم های بررسی مشکل و عیب یاب از این وسیله استفاده می شود !
انواع میکروفن چیست؟
انواع میکروفن از نظر نوع ، سایز دیافراگم و تکنولوژی طراحی به 6 دسته ی کلی تقسیم می شوند که عبارتند از :
- میکروفن داینامک Dynamic
- میکروفن خازنی Condenser
- میکروفن اِلکترِت Electret
- میکروفن ریبون Ribbon
- میکروفن یو اس بی USB
- میکروفن بی سیم VHF یا UHF
در ادامه مقاله میکروفن چیست؟ به توضیح اجمالی عناوین فوق خواهیم پرداخت !
دیافراگم میکروفن چیست؟
دیافراگم میکروفن چیست؟ در مبحث میکروفن ها ، صفحه یا جسمی که با برخورد صدا دچار لرزش و ارتعاش می شود دیافراگم نام دارد !
میکروفن داینامیک
در این میکروفن ها سیگنال و جریان صدا به وسیله ی حرکت یک رسانا (هادی) در میدان مغناطیسی بوجود می آید ! در اکثر مایک های داینامیک ، دیافراگمی بسیار باریک و سبک در واکنش به جریان و فشار هوا حرکت می کند ! حرکت این دیافراگم کوچک موجب حرکت یک سیم پیج معلق درون یک میدان مغناطیسی شده و باعث بوجود آمدن جریان الکتریکی می شود !
انواع میکروفن های داینامیک به مراتب حساسیت کمتری در مقایسه با میکروفن های خازنی در برابر فشار هوا و فرکانس های بالا دارند ! این میکروفن ها در شرایط دشوار تر کارایی بهتری دارند ! به عنوان مثال در اجرای زنده و روی استیج مقاومت بیشتری در برابر هیاهوی جمعیت و نویز های اطراف دارند !
میکروفن داینامیک نسبتا ارزان تر هستند ! همچنین گزینه مناسبی برای ضبط صداهای هجیم مثل درامز یا گیتار الکتریک می باشند !
انواع میکروفن خازنی
انواع میکروفن خازنی بهترین گزینه برای وفادار بودنِ صدای ضبط شده به صدای اصلی از منبع صوتی است ! همچنین میکروفن خازنی در مقایسه یا انواع میکروفن داینامیک حساسیت بیشتری نسبت به فشار هوایی که به واسطه حرکت و سرعت جریان صدا رخ می دهد ، دارد !
یک دیافراگم کشیده و نازک درون این سیستم مکانیکی ساده در مجاورت صفحه ای فلزی قرار گرفته است ! این چیدمان باعث ایجاد یک خازن می شود ! بار الکتریکی مورد نیاز این خازن توسط یک منبع خارجی تأمین می شود !
این منبع می تواند فانتوم پاور ، باتری یا یک منبع اختصاصی باشد ! میکروفون های خازنی در استودیو نیاز به یک میکسر یا کارت صدا مجهز به فانتوم پاور دارند !
تغییر فشار هوا باعث لرزش آرام دیافراگم می شود ! لرزش دیافراگم ظرفیت خازن را تغییر داده و باعث ایجاد سیگنال خروجی میکروفن می گردد !
میکروفن های خازنی در شکل های مختلف و ابعاد گوناگون در دو نوع لامپی و ترانزیستوری تولید می گردند ! اما اصول کار همه آنها به یک شکل کلی می باشد !
این نوع میکروفن ها بر خلاف سایر مدل های دیگر به یک پیش تقویت کننده Pre Amp و یک مولد برق DC نیاز دارد ! بزرگ بودن و حساسیت بیش از اندازه در این نوع میکروفن ها می تواند در بعضی از شرایط به عنوان معایت آن محسوب شود !
همچنین زمانی که در مجاورت منابع صوتی بلند قرار گیرند احتمال رخ دادن Distort یا واپیچیدگی وجود دارد ! کیفیت تولید صدا در ا ین میکروفن ها بسیار خوب و مطلوب است و محدوده 20 هرتز تا 18000 هرتز را پوشش می دهد !
میکروفن الکترت
میکروفن الکترت هم نوعی بخصوص از میکروفن خازنی بشمار می رود که به واسطه کوچک بودن نوعی میکروفن مخفی محسوب می شود ! در واقع نوعی میکروفن جاسوسی می باشد ! ویژگی منحصر به فرد میکروفن الکترت کیفیت خوب آن در برابر طراحی و سایز بسیار کوچک آن است !
میکروفن الکترت نسبتا ارزان دیافراگمی از جنس پلاستیک دارد که بار الکترو استاتیک آن به صورت دائمی می باشد ! از این جهت نیازمند ولتاژ قطبی نخواهد بود ! یک تقویت کننده کوچک در محفظه میکروفن الکترت کارگذاری شده که انرژی آن توسط باطری تأمین می گردد !
کار کردن زیاد به مرور زمان و کهنه شدن آن باعث بوجود آمدن مشکلاتی در کارکرد میکروفن الکترت خواهد شد ! از بین رفتن فرکانس های بالا ، کاسته شدن از حساسیت و زیاد شدن نویز زمینه نمونه ای از این مشکلات هستند ! همجنین رطوبت ، حرارت یا بخار و گرد و غبار بروز اختلالات را سرعت می بخشد !
میکروفن ریبون (روبانی)
این میکروفن ها اولین نوع از میکروفن های هدایتی بودند که توانستند از نظر تجاری به موفقیت دست یابند ! کاربرد وسیع این نوع با دوران طلایی رادیو مرتبط می باشد ! گرچه با تلاش و همت شرکت هایی نظیر Royer دوباره در صدد بازگشت به عرصه ی صدا می باشند !
تکنولوژی بکارگرفته شده در این نوع میکروفن ها به گونه ای است که به جای واکنش به سطح فشار صدا ، به سرعت مولکول های هوا عکس العمل نشان می دهند ! المان بسیار کوچکی درون آنها در یک میدان مغناطیسی قوی حرکت می کند!
شاید این تفاوت زمانی که در استودیو باشیم اهمیت زیادی نداشته باشد ! اما زمانی که در فضای باز یا زمانی که باد می وزد شرایط کاملا متفاوت است ! نسل قدیمی این میکروفن ها شاید بیش از حد حساس و ظریف بودند ! اما ریبون های امروزی به گونه ای طراحی شده اند که طاقت کاربرد های سنگین استودیو را داشته باشند !
انواع میکروفن یو اس بی
نسل جدید میکروفن چیست؟ از جمله پیشرفت های نو در عرصه ی فناوری میکروفن به انواع میکروفن های USB می توان اشاره کرد ! میکروفن یو اس بی نیز مانند سایر میکروفن های سنتی دارای تمامی اجزای آن نظیر دیافراگم ، کپسول و غیره می باشند ! با این تفاوت که دو مدار اضافی هم دارند ! یک پری امپ و پیش تقویت کننده داخلی و یک مبدل آنالوگ به دیجیتال ! این مبدل ولتاژ را به داده های دیجیتال تبدیل می کند تا مستقیما در کامپیوتر ذخیره شود و به وسیله نرم افزار خوانده و ویرایش شود ! فقط کافیست میکروفن به کامپیوتر متصل شود و بعد از اجرای نرم افزار میزبان DAW دکمه ی رکورد را بزنید !
انواع میکروفن بی سیم VHF یا UHF
در سالهای گذشته با پدید آمدن تلفن های سلولی پیشرفت بزرگی در روند رشد ارتباطات بی سیم صورت گرفت ! در حالیکه 114 سال از اولین پیام تلگراف می گذرد ! این پیام تلگرافی اولین بار در سال 1903 توسط روزوولت رئیس جمهور وقت ایالات متحده بدون استفاده از سیم و کابل بر فراز دریای آتلانتیک تا کشور انگلستان مخابره شد !
این اتفاق نقطه شروع و تولد ارتباطات بی سیم به شمار می رود ! امروزه شاهد نفوذ انکار ناپذیر تکنولوژی های بی سیم در زندگی روزمره خود هستیم ! انواع میکروفن بی سیم هم نمونه ای از این تکنولوژی می باشد ! در حال حاظر بیش از 200 نوع گوناگون از میکروفن بی سیم به واسطه طراحان و سازندگان در سراسر دنیا تولید شده و در اختیار علاقه مندان به این تکنولوژی قرار می گیرد !
انواع میکروفن بی سیم از سه قسمت عمده و اصلی تقسیم شده است !
- میکروفن
- فرستنده
- گیرنده
در واقع این فرستنده و گیرنده هستند که سیم مزاحم و دست و پا گیر را عملا از صحنه حذف کرده اند ! این سه قسمت معمولا در قالب یک پکیج به مصرف کننده عرضه می شوند !
منبع تغذیه میکروفن بی سیم باتری (کتابی) می باشد ! گیرنده هم به وسیله آداپتور به برق شهری متصل می گردد ! نکته قابل توجه در رابطه با استفاده از این میکروفن ها محدودیت در فاصله بین فرستنده ی میکروفن و گیرنده می باشد !
در صورتی که فاصله فرستنده و گیرنده از یکدیگر بیشتر از اندازه مجاز باشد ، صدا و سیگنال ها دچار انحراف شده و نویز ایجاد می شود !