مانیتور صدا چیست ؟ تحلیل و بررسی انواع مانیتور صدا

مانیتور صدا چیست ؟ تحلیل و بررسی انواع مانیتور صدا یا انواع اسپیکر مانیتورینگ
مانیتور صدا چیست ؟ در این مقاله ضمن معرفی و توضیح انواع اسپیکر مانیتورینگ به تحلیل و بررسی انواع مانیتور صدا خواهیم پرداخت ! همچنین تفاوت میان مانیتور صدا و اسپیکر معمولی را توضیح خواهیم داد !
مانیتور صدا چیست ؟
مانیتور صدا چیست ؟ مانیتور صدا نوعی بلند گو برای پخش صدا و موسیقی است ! در واقع بلند گو سخت افزاری است که سیگنال های الکتریکی را به امواج صوتی آنالوگ و شنیداری تبدیل می کنند ! اغلب این بلند گو ها از نوع داینامیک هستند ! این نوع بلند گو ها همانند میکروفن های داینامیک دارای سیم پیچ درون آهنربا و دیافراگم می باشند!
زمانی که سیگنال الکتریکی به ورودی بلندگو ها ارسال می شود ، سیم پیچ منجر به حرکت درآمدن دیافراگم شده و در نتیجه تولید صدا می گردد ! در این بلند گو ها حجم فراوانی از هوا توسط دیافراگم جابجا می گرد ! این کار مستلزم داشتن انرژی بوده که این انرژی به وسیله تقویت کننده آمپلی فایر بیرونی Passive یا درون بلند گو Active، تأمین می شود ! و اما مانیتور صدا چیست ؟
همانطور که می دانیم مانیتور Monitor به معنای نمایش دهنده است ! مانیتور صدا سخت افزاری است که وظیفه ی نمایش دادن صدا را دارد ! این نمایش باید صادقانه و بدون اغراق باشد ! زمانی که سیگنال صدا از کامپیوتر و کارت صدا به وسیله کابل های رابط وارد اسپیکر مانیتورینگ می شود ، داده های دیجیتال به واسطه ی ارتعاشی که در ووفر و تیوتر مانیتور صدا ایجاد می شود ، به صدا و داده های آنالوگ تبدیل می گردند !
هر اندازه صدای تولید شده بیشتر به مقدار اصلی خود شبیه باشد ، مانیتور صدا یا اسپیکر مانیتورینگ وظیفه ی خود را بهتر انجام داده است ! در واقع در سیستم های به اصطلاح های فای یا همان اسپیکر های خانی صدا ها رنگ آمیزی شده و با اغراق زیبا تر نمایش داده می شوند !
تفاوت مانیتور صدا و اسپیکر خانگی
تفاوت اصلی مانیتور صدا یا اسپیکر مانیتورینگ در صداقت و نمایش بدون اغراق و رنگ آمیزی نسبت به انواع بلندگو های های فای ، اسپیکر های خانگی و سیستم های پخش اتومبیل و از این قبیل می باشد ! دلیل اینکه نمی توان از بلند گو های “های فای” و خانگی برای میکس استفاده کرد همین رنگی آمیزی صداهاست !
البته بعد از یک میکس و مسترینگ دقیق در یک محیط آکوستیک و بدون بازگشت و تشدید صدا می توان از اسپیکر خانگی یا اتومبیل یا حتی گوشی موبایل و هندزفری های معمولی هم مشورت گرفت ! یک میکس دقیق و اصولی بعلاوه مسترینگ درست و حساب شده در تمامی سیستم های پخش صدایی مطلوب و قابل قبول خواهد داد !
همانطور که گفته شد آکوستیک محیط نقش بسیار مهمی در دقت و شفافیت میکس ایفا می کند ! میکس در محیط با اکوستیک بد سبب برخورد فرکانس ها به سطوح صاف مانند دیوار شده و باعث تشدید فرکانس ها می شود ! همین امر می تواند گوش و ذهن میکس کننده را به اشتباه بیاندازد ! ممکن است کار فقط در همان محیطی که میکس شده به کمک تشدید فرکانس ها به وسیله دیوار و آکوستیک غلط خوب شنیده شود! همین امر باعث می شود خروجی شنیداری آهنگ در سیستم های پخش دیگر دچار کمی و کاستی هایی شده و نتیجه مطلوب نباشد !
برای بهتر بیان کردن اینکه مانیتور صدا چیست بهتر است با جزئیات و انواع این ابزار بیشتر آشنا شویم !
انواع مانیتور صدا
انواع مانیتور صدا طبق فاکتور های مختلفی دسته بندی می شوند ! فاکتور های نظیر :
- مجهز به تقویت کننده امپلی فایر
- تعداد درایور
- سایز ووفر
- مشخصات فنی و کیفی
انواع مانیتور صدا بر اساس وجود امپلی فایر به دو دسته Active و Passive تقسیم می گردند ! در مدل های اکتیو یا فعال ، تقویت کننده درون اسپیکر مانیتورینگ قرار دارد ! در این حالت مانیتور صدا نیاز به تقویت کننده خارجی ندارد ! در مانیتور های Passive اسپیکر مانیتورینگ به همراه یک تقویت کننده خارجی استفاده می شود !
بلند گو برای تأمین و پوشش محدوده فرکانسی مورد نیاز به بیشتر از یک درایور نیاز دارد ! زیرا یک درایور به تنهایی قادر به پاسخگویی و نمایش طیف گسترده ی فرکانس های زیر و برم نمی باشد ! از این رو فرکانس های بم یا پایین توسط درایوری به نام ووفر و فرکانس های زیر یا بالا توسط درایوری به نام تیوتر پوشش داده می شوند !
انواع مانیتور صدا بر اساس تعداد درایور به دو دسته کلی و معمول تقسیم می شوند !
- Two Way دو راهی
- Three Way سه راهی
در مدل های دو راهی سیگنال صدا باید به دو بخش زیر و بم تقسیم شود ! این عمل توسط فیلتر تقاطعی Cross Over انجام می شود !
انواع اسپیکر مانیتورینگ از نظر سایز ووفر نیز به دسته های مختلف 4 اینچ ، 5 اینج و 8 اینچ تقسیم می شوند ! انتخاب مانیتور صدا بر حسب سایز ووفر باید متناسب با ابعاد اتاق میکس صورت گیرد !
معیار انتخاب مانیتور صدا چیست ؟
انواع اسپیکر مانیتورینگ دارای مشخصات فنی مخصوصی هستند که بیانگر سطح کیفی آنها می باشد ! گستره ی فرکانسی یکی از مشخصاتی است که باید به آن توجه کرد ! بیشترین و کمترین مقدار فرکانسی که بلندگو قادر به پخش یا تولید آن می باشد در این قسمت مشخص می شود !
هموار و یکپارچگی در این گستره از اهمیت ویژه ای برخوردار است ! نباید بعضی از فرکانس ها از بقیه آنها قوی تر یا ضعیف تر باشند ! عدم یک پارچگی در گستره ی فرکانسی باعث بروز خطا در میکس خواهد شد !
یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب مانیتور صدا پاسخ ضربه ای بلندگو می باشد ! سرعت پاسخ دهی به صداهای سریع و ضربه ای مانند Kick در ریتم درامز مهم است ! همچنین توقف سریع بلند گو پس از پایان صدای ورودی به آن از توانایی های مهم یک بلندگو به شمار می رود ! این کار باعث ایجاد صدای استریوی مناسب و دقیق از دو جفت بلند گو می شود !
مدار های داخلی و کیفیت آنها و کم بودن میزان واپیچش Distortion در صدا از عوامل تعیین کننده در کیفیت می باشند ! همچنین پاسخ فاز مناسب سبب می شود فرکانس های زیر و بم در یک زمان شنیده شوند! در واقع کمک می کند از یکدیگر جدا نباشند !
سپاس که با همیار اف ال همراه بودید !